Terapevtsko postenje

Praznina je bistvena stvar.
Vse drugo pride naključno.
praznina prinese tvoji ljubezni mir,
vse ostalo je samo bolezen.
V tem svetu prividov
je ravno praznina tisto,
česar si želi tvoja duša.
– Rumi

Prvo postenje je odvisno od več dejavnikov

1. Koliko smo zakisani (sladkor, prigrizki, piškoti, meso, alkohol, cigareti).

2. Koliko smo zasluzeni (mleko, mlečni izdelki, pšenica).

3. Od vnosa zdravil (antibiotiki, kemoterapija, analgetiki, antirevmatiki).

– in da smo na podvig resnično pripravljeni.

Najprej naredimo diagnostiko po Ajurvedi. Na podlagi konstitucijskega izračuna določim zelenjavo za bistre zelenjavne juhe, čistilne čaje, sveže zelenjavne sokove in terapijo primerno za vašo konstitucijo. Seznanim vas z ustno higieno med postom, kako skrbimo za kožo, etc. Za dolžino posta se vedno odločimo skupaj. Upoštevam vaše došno razmerje in psihofizične zmogljivosti.

Odločite se lahko med naslednjimi individualnimi posti:

  • 7 -14 dnevni post (pri tem postu popolnoma ustavimo prebavo in vsakodnevno izvajamo klistir, da temeljito prečistimo črevesni mikrobiom)
  • delni post – Panchakarma (uživamo goste pasirane tople zelenjavne juhe, primerne za vašo konstitucijo in kičeri; klistir – basti izvajamo po potrebi – z točmo predpisno medicino in ob težjih primerih izvajamo Virichano – čiščenje tankega črevesja in jeter – doša Pitta)
  • on – line posti (posti, ki jih izvajamo preko interneta, skypa, zooma, messenger-ja, preko telefona ali maila)

Postne zelenjavne juhe

Med postom uživamo tople bistre juhe. Pripravimo jih iz korenja, peteršilja, pora in druge zelenjave, glede na konstitucijo. Juhe vedno pijemo tople. S tem dobimo nekaj pomembnih mineralov in vitaminov. V izjemnih primerih dodamo ščepec mineralne soli in maščobe, ki je primerena za vašo konstitucijo.

Čaji

Čistilni čaji so najbolj pomembni, saj iz telesa odvajajo strupe, ki so se nakopičili v telesu. Pijemo jih preko celega dneva. Med najpomembnejšimi sta koprivin in preslični čaj. Slednjega pripravljamo po posebnem protokolu. Čaje pijemo tople in brez sladkorja. Določim jih glede na vašo konstitucijo. Niso vsi čaji primerni za vsakohar , čeravno so zeliščni.

Sveže sočeni zelenjavni sokovi

Sveži zelenjavni sokovi so določeni glede na vaše došno razmerje. Ajurveda v času postenja ne zagovarja svežih sokov, ker so preveč agresivni. Določimo zelenjavo, ki je primerna za vašo konstitucijo, katero soparimo, da se nevtralizirajo agresivne substance in jo šele potem sočimo.

Prehrana po postu

Po postni terapiji vam določim dieto, ki vključuje prehrano oziroma živila, ki so primerna za vaš energijski potencial. Navodila vključujejo vsa živila in kako počasi spreminjamo prehranske navade, da je za telo ter brez stresa in da telesna inteligenca ostane v ravnovesju. Z vami sem vse dni posta, do izboljšanja zdravstvenega stanja in da se ponovno vzpostavi vsakodnevna prebava.

Po postu je zelo pomemben prehod na trdo prehrano, ki mnogim povzroča težave. Toliko časa kot smo se postili, toliko časa traja uvajanje v trdo hrano in stabilizacijo prebave.

O ceni in podrobnostih me kontaktirajte na:

  • post.seme.zdravja@gmail.com
  • + 386 68 60 14 29

Terapevtski post je pomemben tudi za interakcijo s seboj. Zato se je potrebno oborožiti z znanjem in orodji, da bo vaš prvi post nežen, prijazen, da boste v njem uživali, predvsem pa, da ne obste občutili lakote.

Želodec je mišica, ki se med postenjem počasi krči na velikost stisnjene pesti. Taka je njegova naravna velikost. Prve tri dni je nekaterim, ki se postijo prvič, nekoliko neprijetno. Ko se skrči, postenje postane užitek. Vse je odvisno od toksinov, ki so se nabrali v medcelični, maščobnem in vezivnem tkivu ter koliko slabih bakterij je zasedlo vaše prebavne organe in črevesni mikrobiom.

Fiziološki problemi med postom

Šele po treh dnevih, ko se iz jeter začnejo izločati trigliceridi, (preproste maščobe, ki se tam kopičijo in jim otežujejo previlno delovanje) se prične temeljito čiščenje telesa. Takrat nam celična inteligenca sporoči, koliko strupov se je dejansko nakopičilo v našem telesu. Toksini, ki so vezani na maščobno tkivo, se pričnejo počasi topiti in se izločajo nazaj v kri. To pomeni, da se pravzaprav ponovno zastrupljamo, saj strupi s krvjo začnejo potovati po našem telesu, preden se izločijo. Zato je potrebno piti veliko vode, bistrih zelenjavnih juhic, čistilnih čajev in izvajati klistir, da se strupi čimpreje izločijo. Preko urina in s klistirjem.

Zaradi “prebujenih” strupov se pri nekaterih lahko pojavljajo glavoboli, nespečnost, slabost, razdražljivost, bolečine v mišicah, bokih in kolkih. Lahko se pojavi stiska in strah kaj se v telesu dogaja. To so le stranski pojavi razstrupljanja in brez tega žal ne gre, zato je dobro, da imate ob sebi mentorja z dolgoletnimi izkušnjami, ki vam bo v podporo in pomoč ob morebitnih vprašanjih.

Klistir je neobhoden

Ko ustavimo prebavo, gremo prvi dan posta še zadnjič na blato. Potem se peristaltika oziroma prebava ustavi. V debelem črevesju ostane še vsaj 2-3 kg blata, odvisno od konstitucije, ki mora nujno iz telesa. V nasprotnem primeru, se v črevesnem mikrobiomu ustvari “ekonom lonec” toksičnih bakterij. Ti ostanki naše telo zastrupljajo, namesto, da bi se čistilo.

Ustna higiena

Med postom je nujna ustrezna ustna higiena, kajti strupi se izločajo tudi skozi jezik, ki iz dneva v dan postaja obložen z belimi oblogami. Potrebno ga je čistiti s strgalom za jezik in grgrati žajbljev čaj, ki deluje baktericidno. Poleg tega je potrebna tudi oljčna terapija ustne votline.

Strupi se ne izločajo samo preko urina in klistiranja temveč tudi preko kože, ki je naš največji organ. Glede na konstitucijo, ki jo določim z diagnostiko, se odločimo za primerno oljenje telesa (samomasažo) ali abhyango. Olje povleče strupe iz površine kože, ki se naberejo tik pod povrhnjico. Potreno je izbrati pravo olje, saj nekatera olja v telesu delujejo ogrevalno, druga pa ga hladijo. Potrebno je tudi savnanje in suho ščetjanje kože.

Podpora in vodenje

Mentorstvo opravljam že 25 let. S strankami smo reševali najrazličnejše zdravstvene probleme. Dobro je, da se o tem pogovorite tudi doma (partner, družina, prijatelji…). Namreč, ko se čisti telo, se čisti tudi naš um in duh. Nekatere malenkosti, ki jih običajno spregledamo, se med postenjem izostrijo in nas začnejo motiti. Zato je terapevtski post tudi mentalno čiščenje. Npr. neurejeni odnosi z določenimi ljudmi, umazanija v stanovanju, nerešeni problemi v službi, razmerju etc. Stranski učinki posta so pri vsakem posamezniku drugačni in včasih zelo neprijetni, zato je mentorstvo neobhodno. Več o tem si lahko preberete v rubriki pričevanja.

Čas in mir

Prvi post je potrebno narediti v naravnem okolju, v miru, da imate čas izključno za sebe. Pomembno je, da ste sami s seboj, v tišini in da poizkusite z meditacijo. Svoje stranke seznanim z eno od boljših tehnik, kako umiriti um. Orodja so večinoma preprosta, potrebna je le disciplina in predanost.

Med postom telesa ne obremenjujemo z večjimi fizičnimi napori, saj notranji organi delujejo z polovično močjo. Primerni so sprehodi, hitra hoja, joga, meditacija, savna in plavanje. Telo mora počivati in mirovati.

Post je čudovit pripomoček, ki nam jasno pove in pokaže, s katerimi nerešenimi stvarmi se moramo v svojem življenju soočiti in jih rešiti. Jih ozavestiti. Post, kot telesno čiščenje hkrati pomeni tudi močno duhovno “čiščo”. Hrana je namreč najbolj grob reprezentant materialnega sveta, ki človeku vsakokrat preprečuje stike z višjimi svetovi, torej z njegovo metafiziko, o kateri danes verjetno nihče več ne dvomi.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close