Kaj je Pančakarma

Pet glavnih postopkov Panchakarme je zasnovanih za odpravo ame (toksini ali neprebavljeni presnovni odpadki) in povrnitev zdravja dhatujem (tkivom ali elementov, katerih je sedem:

 1. rasa-plazma,
 2. rakta-kri,
 3. mamsa-mišice,
 4. meda-maščobno tkivo,
 5. asthi-kosti,
 6. majja-kostni mozeg in živci
 7. shukra- reproduktivno tkivo; jajčeca in semena

Ta cilj se doseže le, če je telo pripravljeno, da izpustiti nakopičene toksine, shranjene globoko v njegovih strukturah. Brez ustrezne pred priprave, bi ti tretmaji odstranili samo amo, ki je na voljo v prebavilih, in bi imeli majhen ali skoraj ničen vpliv na toksine, ki se nahajajo v tkivih. Recimo ricinusovo olje bi odstranilo samo pitto povezano toksini, ki se je nabrala v prebavilih. Zakaj ni odstranjeno vse? To je povezano z amino težko in lepljivo kvaliteto.

Ko se enkrat vsede v globlje strukture tkiv, so strupi, toksin ali neprebavljeni presnovni odpadki, tam trdovratvo zasidrajo. Shamana ali paliativna terapija, ki jo izvede posameznik, tega ne more odpraviti. Panchakarma pa trajno odpravil vzrok, ker lahko odstrani nakopičene toksine, ki so se zakoreninili v nekem tkivu. Poleg tega je obnovi funkcijo določenega tkiva- datuja, normalizira prebavo, izločanje ter razblini možnost za prihodnje bolezni, povezane z motnjami pitte in toksini (strupi), ki se tam nabirajo.

Po Charaka Samhiti telo običajno uporablja tri poti za izločanje odpadkov in toksinov: usta, anus in pore na koži. Tri doše (vata, pitta, kapha) delujejo kot vozilo, ki prenaša strupe navzgor, navzdol ali ven skozi periferijo. Doša gati, premakne te nečistoče iz globokih struktur v trakt G-I in v tri glavne iztoke telesa. Zdravilna in pomlajevalna moč Panchakarme je v njeni sposobnosti, da izkoristi in spodbudi naravno gibanje doš za odpravo ame – toksinov.

 1. Vamana in Nasaya, dve od petih karm, se odvijata v zgornjem ali Kapha območju telesa in uporabljata gibanje doš navzgor, da odstranita amo. Toksini, povezani s kapho, se primarno, a ne izključno, odlagajo skozi zgornji del telesa. Dvakrat na dan, v obdobjih prevladujoče kaphe (jutro in večer), došično delovanje potegne s kapho povezane toksine v strukturo želodca,v gostejše tkivo. Ker se tukaj naravno zbira Kaphična ama, Panchakarma uporablja Vamano ali terapevtsko bruhanje, da jih odpravi. Ustna votlina namreč ponuja najlažji in najbolj neposreden način za odvajanje teh posebnih vrst toksinov.
 2. Nasaya ali shirovirechana je postopek, ki se uporablja za pomoč vamani pri odstranjevanju ame in odvečne kaphe iz grla, nosu, sinusov in drugih organov v predelu glave in vratu. Nasaya je vnos zeliščnih zdravilnih učinkovin v nos. Ta proces spodbuja izločanje, ki pomaga odstraniti toksine, povezane s kapho, s tega področja. Primarni učinek zdravljenja je izboljšanje povezave med čutili in njihovimi organi zaznavanja z odpiranjem Srotas -ov ali kanalov, skozi katere tečejo senzorične informacije.
 3. Virechana in Basti upravljata gibanje pitte in vate navzdol, da odstranita povezane toksine in odpadne snovi iz sistema. Virechana deluje na pitta cono telesa, katere glavna organa sta tanko črevo in jetra. Basti čisti področje vata, katerega sedež je debelo črevo. Ama, povezana s pitto in vato, se zaradi bližine in dostopnosti teh organov izloči iz telesa skozi rektum. Virechana očisti telo in zlasti pitta cono, odvečno pitto in s pitto povezanih toksinov – ame, ki se tam naravno kopičijo v pitta obdobjih dneva.
 4. Basti ali klistir terapija vnaša zdravilne snovi v debelo črevo skozi anus, da spodbudi izločanje toksinov, povezanih z vato, ki se kopiči v času vate (popoldan).
 5. Zadnji od petih glavnih izločevalnih postopkov, Raktamoksana, iz krvi odstrani toksine, povezane s pitto. Raktamokshana izhaja iz imena Rakta, ki pomeni krI, in mokshana, ki pomenI osvoboditev. To zdravljenje dobesedno sprosti nečisto kri iz sistema. Lahko tudi z odvzemom venozne krvi ob pregledu hemograma ali z dvoživko Leech.

Teh pet tretmajev predstavlja glavne očiščevalne tretmaje Panchakarme.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close